Presentes: Memorias de lucha, represión y crítica al terrorismo de Estado

Documental

En plena guerra freda i sota la Doctrina de la Seguretat Nacional nord-americana, les oligarquies uruguaianes fan el Cop d’Estat que inaugura una dictadura cívico-militar. L’objectiu, acabar amb el moviment polític i social d’esquerres que avançava tot i la repressió generalitzada en els governs dels partits tradicionals.

Testimonis de supervivents vinguts de l’àmbit rural i compromesos amb un món més just, componen aquest documental que dóna suport al procés de Memòria, Veritat, Justícia i Mai Més a l’Uruguai des de l’enfocament dels Drets Humans i la Justícia Transicional.

PRESENTES, Memorias de lucha, represión y crítica al terrorismo de Estado (1968-1985) en
Uruguay
, és l’aposta per posar en relleu i visibilitzar valors socials com la solidaritat, la companyonia, la conscienciació davant de les injustícies socials, la resiliència personal i col·lectiva, i la necessitat de mirar al passat per entendre el present i pensar en el futur des de la perspectiva dels drets humans. Tot això a través dels testimonis directes dels supervivents de l’època més autoritària i atroç de la història recent uruguaiana.

El documental explora les accions poètiques que Zurita ha realitzat al llarg de la seva vida. Accions que ha impregnat en el seu propi cos, en el cos de la terra i de cel. Té Parkinson des de fa 17 anys. El deteriorament és progressiu i en aquesta etapa s’està accelerant, però aconsegueix desenvolupar una intensa vitalitat, contraposant la vida enfront de l’ocàs. No tem enfrontar-se a les preguntes al voltant de la seva pròpia mort. Poesia i cos-espai, són en Zurita una trama indissoluble. Poemes que només es contemplen des del Cel, des del mar o des de la terra mirant al Cel. La seva poesia és la recerca de la llum des de la foscor.

  • DIrección: Abel Guillén y Javi Cerezuela
  • País: Uruguay
  • Año: 2019
  • Duración: 120 minutos
ESP